Herken je gedoe in je processen?
Zijn de processen in de loop van de tijd proces draken geworden?
Je ziet waar het beter kan en zoekt naar een goede aanpak om de processen te verbeteren?

Als het antwoord ‘ja’ is, starten we met proces verbeteren. Het offerteproces, vanaf dat de klant vraagt om een offerte tot aan het uitbrengen van een offerte (en bij voorkeur accorderen van de offerte), was een inefficiënt proces geworden in de loop van de tijd bij één van de verkoopkantoren van Rensa. Daarnaast is ook het doel om de werkvloer meer te betrekken bij continu verbeteren.
Met een SMOOTH verbeterdoel en een verbeterteam is concreet een offerte beetgepakt. De methodiek van een waardestroom analyse (Value Stream Mapping/ VSM) brengt alle activiteiten van de diverse rollen in kaart. Heel visueel met post-its.

“Als je het gehele proces voor je ziet, dan zie je de verspillingen pas echt. En dan ontstaat pas echt de motivatie om met elkaar te zeggen: Dit MOET anders!”

De huidige situatie gaf veel inzicht en de motivatie het anders te doen. Het verbeterteam heeft de acties zelf opgepakt en uitgevoerd door zelf het goede voorbeeld te geven en collega’s hierin mee te nemen. De uiteindelijke resultaten zijn een doorlooptijd verkorting van 74% en een bewerkingstijd reductie van 31%. De medewerkers van het team zijn enthousiast! De verbeter vonk is gegeven, aan hen om het verbeter vuur gaande te houden!

Robert, sales, over het project
“Had mij vorig jaar gezegd dat ik mee zou doen aan een lean traject mee zou doen… dan had ik je de reactie gegeven; ik ga niet van die stickertjes lopen te plakken!! En de aanpak heeft me persoonlijk zoveel inzicht gegeven in het proces en mijn rol. Ik vind het echt leuk!”

Marc, directeur, over de kick-off
“Inspirerend verhaal en presentatie”