Hoedje van papier

Waar begin je als je de hele organisatie zou willen laten kennismaken met Lean? Het eerste kleine stapje kan zijn het verbeteren van een belangrijk, veel voorkomend proces, waar veel inefficiency zit. Nog leuker is het, om met meerdere teams tegelijk te starten en de “competitie” met elkaar aan te gaan! En zo startte de VSM pilot bij Rensa.

Data beter

Het op orde brengen van de in gebruik zijnde applicaties (Applicatie Rationalisatie). Het aantal en de functionaliteit van veel applicaties wordt beheerd met behulp van een database. De database is verre van actueel en compleet, en het kost bij elke update veel tijd om de impact van een update op de applicaties, kosten en gebruikers te duiden. Onnodig extra werk en herstelwerk is het gevolg.

Samen Verbeteren

De afdeling Onderhoud en Operatie staan krachtiger als ze samen optrekken in het bereiken van de jaardoelstellingen. De ambitieuze jaardoelstellingen zijn meer top-down benaderd. Met een 1-daagse Workshop ‘Samen Verbeteren en elkaar versterken’ is gekeken naar drie belangrijke punten.

Lean by Doing

Continu Verbeteren is een manier van werken en in de aanpak worden Lean coaches gecoacht om het zelf te doen. Lean leren is ervaren en vooral ook veel doen, doen en nog eens doen. Het mes snijdt aan twee kanten en parallel aan de VSM Lean methodiek richt de aanpak zich ook op het leertraject voor Lean coaches.

Bridge the gap

Wat te doen als de motivatie in je team ontbreekt? Welk gedrag hoort er bij een (zelfsturend en gemotiveerd) team? En welke eigenschappen van leiderschap zien we dan?

Offertes onder de loep

Herken je gedoe in je processen? Zijn de processen in de loop van de tijd proces draken geworden? Je ziet waar het beter kan en zoekt naar een goede aanpak om de processen te verbeteren? Als het antwoord ‘ja’ is, starten we met proces verbeteren.